Softshell frakke dame

softshell frakke dame

Det lune forårs er så småt begyndt at vinde frem i vejrprognoserne, og derfor nærmer tiden sig til at hænge de varme vinterjakker ind bagerst i garderobeskabet. Men selvom solen står højt på himlen, og du kan mærke dens stråler kildre dine blege solhungrende hud, så er det en lumsk tid. En lang gåtur ved stranden, en tur i skoven med vovsen eller cykelturen til og fra arbejde, så er det uundgåeligt, at årets første løbende næse nærmer sig med hastige skridt, hvis du allerede nu vælger at kaste din lid til de tynde vind- og sommerjakker. En løbende næse er ikke verdens undergang, men der findes faktisk et alternativ til den tynde sommerjakke, og det er den populære softshell frakke, som er særdeles velegnet til aktiviteter i forårets lunefulde vejr.

Hvad er en softshell frakke?

Betegnelsen softshell frakke er blevet et populært begreb, men det gælder om at se sig godt for, før du investerer i en softshell frakke, fordi smarte brands, smarte produktbetegnelser og misvisende fakta kan blive et dyrt bekendtskab i softshell junglen. Hvad skal du være opmærksom på, når du køber en softshell frakke? De rå produktfakta for en softshell jakke er, at det er en skaljakke, dvs. en jakke, som kan bruges som det yderste lag. Den bør være komfortabel, vandafvisende i en eller anden form, åndbar og den skal være vindtæt.

Inden du køber en softshell frakke bør du gøre dig nogle overvejelser om dens funktioner og evner. Der findes mange forskellige typer af softshell jakker, men de vigtigste ting, du bør være opmærksom på, er følgende:

Softshell stof

En af fordelene og grundene til at vælge en softshell frakke dame model er dens åndbarhed. Softshell jakker imponerer generelt, fordi åndbarheden i jakkens materialer er høj. Det betyder, at når du bevæger dig i en softshell jakke, så vil overskudsvarmen fra kroppen transporteres væk eller sagt med andre ord, så længe du bevæger dig, vil jakken holde dig varm, mens overskudsvarmen slippes fri, således at du ikke bliver våd, klam og svedig. Materialerne i en softshell frakke varierer meget, hvilket påvirker jakkens åndbarhed i sidste ende. De fleste softshell frakker er produceret i nylon, hvilket er et meget slidstærkt materiale, men mindre åndbart og vandafvisende. Polyester er derimod mere åndbart og vandafvisende, men mindre slidstærkt. DWR (Durable Water Repellency) behandlinger et andet begreb, der ofte anvendes og betyder, at frakken har fået en overfladebehandling, som øger den vandskyende effekt.

Softshell frakkens vægt og tykkelse

De fleste softshell frakker er designet til specifikke aktiviteter. De tynde, lette og korte softshell frakker er typisk mere strækbar og komfortable, hvilket betyder, at deres store force er bevægelsesfrihed. Disse frakker har ofte et kropsnært snit således, at vindmodstanden mindskes betydeligt, og derfor er de særdeles velegnet til cykling og løb. De kraftigere softshell frakker er velegnet til de lange gåture i skoven og til almindelig hverdagsbrug. De er ofte mindre smidige end de tynde softshell frakker, men de har stadig bibeholdt de samme positive egenskaber i større eller mindre grad. I flere populære mærker ses ofte, at der er tilføjet et lag af isolerende fleece på indersiden for at gøre jakken varmere. Ulempen ved fleece er, at det gør jakken mindre åndbar og tungere samtidig med, at fleece er et materiale, der suger meget kropsvarme til sig og er lang tid om at tørre. Omvendt gør det softshell frakken mere komplet og nyttig til hverdagsbrug.

Vindtæt og regntæt softshell frakker

Softshell frakker er særdeles velegnet til at beskyttet kroppen mod vejret og vinden. Softshell frakkerne er ofte vindtætte, men ikke vandtætte. Til gengæld er de regntætte i større eller mindre grad. Det kan være forvirrende med de mange begreber, og ofte kan produktbeskrivelserne være misvisende. En regntæt softshell frakke er vandafvisende til en vis grad, men den er ikke 100% vandtæt, og derfor vil den aldrig kunne erstatte almindeligt regntøj.

Flere softshell modeller har tilføjet en membran. En membran anvendes for at gøre softshell jakken mere vandafvisende eller mere vindtæt. Membraner er et meget tyndt lag film, der påføres jakken således, at den danner et beskyttende lag mod enten regndråber eller vinden. Effekten af dette beskyttende lag vil med tiden aftage, men kan genoprettes ved køb af specielle softshell produkter, eksempelvis SoftShell Proof™ Wash-In. Ulempen med membraner er, at de reducerer jakkens åndbarhed i forhold til jakker uden membraner.

Vedligeholdelse af softshell frakker

Softshell frakker må aldrig vaskes med normalt vaskemiddel og skyllemiddel i en vaskemaskine, fordi det ødelægger frakkens overfladebehandling. I stedet for almindeligt vaskemiddel kan vaskemidler fra Nikwax anvendes eller andre lignende produkter, der er specielt beregnet til vask af softshell. En softshell frakke bør også imprægnereras fordi snavs og slitage kan reducerer jakkens funktioner og forringer dens levetid.

Valg af softshell frakke dame model

Udvalget af softshell frakker er en jungle. Det er mange detaljer og funktioner, der kan gøre den store forskel, om du bliver tilfreds med din softshell frakke eller, om det bliver et fejlkøb. Lidt afhængig af hvad softshell frakken skal anvendes til, bør du være opmærksom på følgende detaljer:

De tynde, lette, korte modeller har ofte en høj åndbarhed og gør dem velegnet til meget aktive personer, der dyrker sport, der er fysisk krævende som eksempelvis løb eller cykling etc.

De kraftigere modeller, der er tykkere og tungere, er velegnet til de lange gåture i skoven og til hverdagsbrug.

• Forstærkede stoffer: er med til at øge holdbarheden og reducere slitagen, og det er et plus, hvis albuer, skuldre er forstærket
• Hætter: en hætte kan yde ekstra beskyttelse.
• Jakkens farve: kan øge synligheden, hvis en stærk farve vælges.
• Indvendige materialer: fleece på indersiden gør jakken varmere.
• Strækbare materialer i jakkens konstruktion gør jakken mere fleksibel.
• Lommer: altid rart med en lomme til mobiltelefonen, pungen mv.
• Pasformen: en lang ryg er uvurderlig, hvis man cykler meget, fordi den beskytter lænden.
• Reflekser: øger din synlighed i mørke omgivelser.
• Ærmegabet: skal helst kunne justeres, så ærmet ikke glider op ved aktivitet.
• Ærmer: ekstra ærmelængde er en fordel, hvis du cykler meget.

Inden du køber en softshell frakke dame model, bør du nøje overveje, hvad du skal bruge den til. Det er en dyr fornøjelse at betale ekstra for en softshell frakkes funktioner, hvis du egentlig ikke har behov dem. Vælg kun en softshell frakke, hvis du er en aktiv person, der ønsker en komfortabel frakke med en høj åndbarhed, beskyttelse mod forårets løbende næser og det milde lunefulde danske vejr.

Skriv et svar

Skriv venligst en kommentar!
Skriv venligst dit navn her