Vejret i Danmark er ofte utilregnelig – det ene øjeblik regner det, og i det næste skinner solen fra en skyfri blå himmel. Regnvejr kan have sin charme, mange elsker den specielle duft af regnvejr, der sitrer i næsen, før, under og efter et regnvejr har passeret. Andre hader regnvejr og dets ødelæggende natur af frisuren eller, regndråbernes gennemtrængning af tøjet, og den efterfølgende følelse af at være våd eller gennemblødt.

”Alt vejr er godt vejr – det er kun påklædningen, der kan være forkert!”. Faktum er, at Danmark i gennemsnit har 121 nedbørsdage om året, og derfor bør der hænge en  regnjakke i dit garderobeskab, hvad enten man elsker eller hader regnvejr.

Hvordan finder jeg den rette regnfrakke ?

Før du køber en regnfrakke, bør du gøre dig nogle overvejelser over dets funktioner og dit behov. Der findes mange forskellige typer af regntøj, men de vigtigste ting, du bør være opmærksom på, er følgende:

Vandtætheden i regntøj

Regntøj er overtrækstøj, der er beregnet til at holde dig tør i regnvejr, hvilket betyder, at regntøjet skal være vandtæt. Vandtæthed måles i vandsøjletryk. Vandsøjletryk er en teknisk definition, der angiver, hvor mange millimeter vand én kvadratcentimeter af et stof kan modstå. Det betyder, at jo større vandsøjletryk stoffet kan klare, desto mere vandtæt er det.

Det kan godt være lidt forvirrende med de teknisk begreber, men står du i en købssituation, skal du kigge efter, at stoffet i regntøjet mindst har et vandsøjletryk på over 2000 mm. Såfremt du forventer at anvende dit regntøj meget, bør vandsøjletrykket være omkring 5000 mm.
Et andet godt tip er gå sømmene/syningerne igennem på regntøjet. Kig efter om sømmene og syninger er forstærket med plast, således at regndråberne ikke kan trænge igennem.

Åndbart regntøj

Åndbart regntøj eller teknisk regntøj er en betegnelse for regntøj, hvor der er tilføjet flere funktioner til regntøjet som eksempelvis vindtæt, vandtæt eller åndbare membraner, hvilket gør regntøjet særdeles velegnet til sport, friluftsliv og aktiv brug. Et alternativ til åndbart regntøj kunne være softshell jakker – læs mere om softshell jakker.

En af fordelene og grundene til at vælge åndbart regntøj er, at når du bevæger dig, så vil overskudsvarmen fra kroppen transporteres væk eller sagt med andre ord, åndbarhed fungerer ved, at overskudsvarmen slippes fri, således at du ikke bliver våd, klam og svedig indvendig fra samtidig med, at nedbør holdes ude.

Ulempen med åndbart regntøj er, at det ikke er 100% vandtæt, men regntæt i større eller mindre grad.
Et tip ved åndbart regntøj er at kigge efter gode regntætte udluftningssystemer i form af lynlåse (pitzips), eller ventilationshuller under armene, nakken eller ryggen.

Pvc regntøj

De fleste regnfrakker er lavet af vandtætte eller vandafvisende tekstiler som eksempelvis nylon (polyamid), polyester eller plasttypen polyurethan (PUR). Såfremt det grundlæggende materiale ikke er 100 % vandtæt, vil det ofte være behandlet med en vandafvisende overfladebehandling. Miljøstyrelsen anbefaler, at man undgår at købe regntøj lavet af blød PVC-plast med ftalater, fordi det kan være hormonforstyrrende, kræftfremkaldende og miljøskadeligt. Ønsker man at profilere sig som værende miljøbevidst, så kan det faktisk godt lade sig gøre at købe regntøj, der er produceret af genbrugsmaterialer, og som har de samme funktioner som almindeligt regntøj.

Husk altid at følge regntøjets vaskeanvisninger, fordi en fejlvask med skyllemiddel eller en tur i tørretumbleren kan reducere regntøjets imprægnering mærkbart eller helt ødelægge regntøjet.

Valg af regnfrakker til damer

Udvalget af regntøj og regnfrakker er stort, og der er mange detaljer, der kan have indflydelse på, om du bliver tilfreds med din regnjakke eller, om det bliver en fejlinvestering. Lidt afhængig af dit behov, og hvor tit du påregner at anvende din regnfrakke, bør du være opmærksom på følgende detaljer, inden du køber regntøj:

• Vandsøjletryk på over 2000 mm
• Om regnjakken er åndbar
• Om der findes regntætte udluftningsmuligheder under armene, nakken eller på ryggen
• At der ikke er anvendt PVC i materialerne
• En hætte kan yde ekstra beskyttelse
• Et plus med vandtætte lommer til pung, mobiltelefon etc.
• Jakkens farve: kan øge synligheden, hvis en stærk pangfarve vælges
• Reflekser: øger din synlighed i regnvejr og mørke omgivelser
• Ærmegabet: skal helst kunne justeres, så ærmet ikke glider op ved aktivitet
• Ærmer og ben: ekstra ærme- og benlængde er en fordel, hvis du cykler meget
• Et plus hvis albuer og skuldre er forstærket, fordi det øger holdbarheden og slidstyrken
• Et plus hvis syninger og sømme er forstærket, fordi det øger vandtætheden

Regnfrakker til damer kommer i en bred vifte af farver og stilarter, fra basale regnsæt til håndsyede designer regnfrakker. Samtidig kan prisen variere fra få hundrede kroner til flere tusinde kroner afhængigt af mærke, kvalitet og materialer. Et af de populæreste danske regntøjsmærker er RAINS som du kan læse mere om i artiklen “Rains regnjakke tilbud til kvinder”.eller de poupulære Hunter gummistøvler I sidste ende er det dit eget valg hvilken slags regntøj, der passer bedst til dit behov og din situation, men vi håber, at artiklen har hjulpet dig til at træffe et bedre valg, når du en dag står i en købssituation.

 

DEL
Næste artikelRobert Pattinson

Skriv et svar

Skriv venligst en kommentar!
Skriv venligst dit navn her